Bevált/kedvenc ételeink

Mustáros csirkemell kukoricás sajttal sütve


Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
2 evőkanál mustár

bors
liszt
4 dl tejföl
1 doboz kukoricakonzerv
15 dkg reszelt sajt
2 tojás
kevés olaj
A csirkemellet felszeleteljük, gyengén kiverjük, sózzuk, borsozzuk, mustárral bekenjük, és lisztbe forgatva olajon hirtelen átsütjük.
Tepsibe rakjuk, és ráöntjük a tejföl, tojás, kukorica, sajt keverékét.
Alufóliával letakarjuk, sütőbe rakjuk, 180 fokon kb. 30 percig sütjük, majd az alufóliát levéve kicsit megpirítjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.


Medvehagymás saláta


Medvehagymás pogácsa








Mustáros csirkemell kukoricás sajttal sütve


Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
2 evőkanál mustár

bors
liszt
4 dl tejföl
1 doboz kukoricakonzerv
15 dkg reszelt sajt
2 tojás
kevés olaj
A csirkemellet felszeleteljük, gyengén kiverjük, sózzuk, borsozzuk, mustárral bekenjük, és lisztbe forgatva olajon hirtelen átsütjük.
Tepsibe rakjuk, és ráöntjük a tejföl, tojás, kukorica, sajt keverékét.
Alufóliával letakarjuk, sütőbe rakjuk, 180 fokon kb. 30 percig sütjük, majd az alufóliát levéve kicsit megpirítjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.
A tetejére szórtam egy kis reszelt sajtot pluszban.

Tízperces bögrés pillefánk

Pillekönnyű fánkok készülnek ebből az egyszerű tésztából. Nincs dagasztás, nincs kelesztés, nincs nyújtás! :-) És nem csepeg az olajtól, belül pihe-puha, igazán könnyed kis finomság. Porcukorral, vaníliás cukorral meghintve isteni, de ha már itt a lekvárbefőzés szezonja, akkor a kóstolóhoz ne felejtsük bevetni ezeket a fánkocskákat sem :-)
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre :-)
Hozzávalók:
– 2 púpos bögre liszt
– 2 tojás
– 1 csomag sütőpor
– 2 doboz natúr joghurt, vagy tejföl (140 g-os kiszerelésű) De az egy tejföl, egy joghurt, is működik :-)
– 2-3 evőkanál cukor
1. A hozzávalókat összekeverjük. Egy galuskaszerű tésztát fogunk kapni.
2. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk.
3. A tészta magától fog megfordulni az olajban. Ez azért jó, mert akkor biztosan átsül a belseje. Azért az első adag kisülése után ellenőrizzük a belsejét. Tépjük/vágjuk ketté.

 

Kefíres lángos

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 3 kis pohár kefir
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg élesztő
  • tej
  • cukor
  • olaj vagy zsír
  • tejföl
  • reszelt sajt

Elkészítés:

Az élesztőt egy kis cukorral langyos tejben felfuttatjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a sót, s a megkelt élesztővel és a kefirrel összedolgozzuk, dagasztjuk. Ha nem elég lágy a tészta, még tejet önthetünk hozzá. Akkor a legjobb, ha már hólyagosodik a tészta. Liszttel megszórjuk a tetejét, és konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Bőven lisztezzük a deszkát és a tészta tetejét is, hogy csak a liszt tartsa össze a tésztát.) Az ujjainkkal kissé széthúzzuk a pogácsákat (a kezünk is legyen lisztes, mert ragadhat a tészta), és forró olajban vagy zsírban, nagy lángon kisütjük őket. Gyorsan kell forgatni, mert nagyon hamar sül. Végül tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk.

Pizzavarázs muffin


A 2 egész tojást habosra verjük, hozzáadjuk a 2 dl tejfölt, belecsorgatunk fél deci olívaolajat, fél csomag sütőport.
Ízesítjük ízlés szerinti mennyiségű sóval, kevés cukorral, pizzafűszerrel, majd beledolgozzuk a 30 dkg lisztet (én átszitálom előtte).
Felaprítunk egy szem paradicsomot, és belekeverjük a masszába. (Vállalkozókedvűeket tehetnek bele kukoricát, olívabogyót feldarabolva, stb...)

A muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, majd behintjük liszttel.
Kanalanként elosztjuk a fűszeres masszát a muffinsütőben, és megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített, 175-180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, vigyázzunk, hogy a tetején a sajt meg ne égjen.
Már melegen is tálalható.

Paradicsomos rakott csirke



"Medvetalp"

Hogy a neve miért ez, gőzöm nincs, de finom :)))

Az eredeti recept szerint csirkecomb kell hozzá (tény, hogy zamatosabb), én csirkemellből szoktam készíteni.

A húst befűszerezve (só, bors, esetleg sültcsirke fűszersó) tepsiben majdnem készre sütöm.
Mellé karikázok héjában főtt krumplit és főtt tojást.
Rákanalazok tejfölt, és megszórom reszelt sajttal, majd vissza a sütőbe, amíg a sajt meg nem pirul.

Meggyes kókuszgolyó

25 dkg darált keksz
2 ek. kakaópor
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg puha margarin
1,5 dl cukor
meggybefőtt és leve
kókuszreszelék

A kekszben elmorzsoljuk a vajat, majd a kakaóport, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a meggylével összegyúrjuk.
Vizes kézzel golyókat formázunk, belenyomunk minden golyóba egy szem meggyet, megforgatjuk a kókuszreszelékben.
Majd hűtőbe tesszük, amíg nem jár rá a család.

A meggyet nem kedvelők a meggyet kihagyhatják belőle, és ilyenkor meggylé helyett tejjel gyúrjuk össze.
A keksz egy része dióval is helyettesíthető.

Kakaós tiramisu
250 g mascarpone
3 tojás
3 ek cukor
4 dl (cukrozott) kakaó (vagy amennyi a piskóta mártogatásához kell - általában kevesebb is elég)
1 cs vaníliás cukor
1 cs babapiskóta
3 ek rum
kakaópor

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 2 ek cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és a rumot. A tojásfehérjét a maradék 1 ek cukorral kemény habbá verjük, és  óvatosan a krémhez keverjük. Egy nagy tál alját kirakjuk kakaóba mártott babapiskótával, erre krémet simítunk, majd jöhet egy újabb adag áztatott piskóta, és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az édesség tetejére krém kerüljön, majd 2-3 órára rakjuk hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral. 


Mézeskalács (Bnéhenitől)


Hűtős süti (qrva süti)

1. réteg: 3 tojásfehérjét habbá verünk, a 3 tojássárgáját 5 kanál porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral kikeverünk, hozzáadjuk a tojásfehérjehabot.
2,5 csapott evőkanál (1 tasakot) zselatint feloldunk 1,5 dl forró vízben csomómentesen, majd hozzákeverjük a masszához.
Tepsibe öntjük, hűtőbe tesszük teljes dermedésig.

2. réteg: ugyanúgy készítjük, mint az elsőt, csak adunk hozzá 1,5 evőkanál kakaóport.

3. réteg: 3 pohár tejfölt 5 evőkanál porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral elkeverünk. A zselatint ugyanúgy készítjük, mint az elsőnél, majd a cukros tejfölhöz öntjük.

4. réteg: 2,5 evőkanál zselatint 1 dl langyos vízben áztatunk 15 percig. 
Utána 1,5 dl forró vizet 1,5 dl szörppel összekeverve hozzáadunk a zselatinhoz.
Felfőzzük, kevergetjük, amíg hűl, ha teljesen kihűlt, óvatosan, kanalanként az előző réteg tetejére tesszük. (Tényleg óvatosan kell, mert "felszakítja" a tejfölös réteget, ha hirtelen öntjük rá)
Teljes dermedés után könnyen szeletelhető.


Sajtos rúd

15 dkg vaj, 22 dkg liszt, 6 evőkanál tejföl, só
Összegyúrni, vékonyra sodorni, tojásfehérjével megkenni, reszelt sajttal megszórni.
175 fokon, kb. 30 percig sütni.


Almás pite 
(nagymamám receptje)


40 dkg liszt
15 dkg sertészsír
12 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 tojás
Annyi tej, amennyit felvesz, ez kb. 1 dl-t jelent.
Töltelékhez: Alma, cukor, fahéj 

A tésztához mindent belehajigálsz egy tálba, és összegyúrod (a zsírt érdemes egy órával előbb kivenni a hűtőből, hogy puha legyen, de semmiképpen ne olvasszuk fel)
A tésztát kettéosztjuk, lisztezett deszkán először az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk vékonyan, majd óvatosan beletesszük a lisztezett tepsibe.
Erre a tésztára öntjük a reszelt almát (nagylyukú sajtreszelőn reszeljük, a levét kinyomkodjuk), az almára ízlés szerinti mennyiségű cukrot és fahéjat szórunk.
A másik tésztát is méretre nyújtjuk, majd ráhelyezzük az almarétegre.
Megszurkáljuk villával, megkenjük tojással (eredetileg csak fehérjével, de mivel nem pazarlunk, én a sárgájával elkevert fehérjével szoktam)
Majd világosbarnára sütjük.
Nekem elektromos sütőben alsó-felső sütés, 175 fokon, kb. 40 perc.
Ez az adag egy kis tepsibe elég.

Nincsenek megjegyzések: