2015/12/04

Édes otthon tábla készítése

Édes otthon tábla (vagy más tábla, falap, egyéb) készítéseAnyagszükséglet:

 • -          fatábla
 • -          fa felirat (édes otthon, vagy tetszés szerint, ami kapható)
 • -          szalvéta
 • -          színes (vízalapú) akrilfesték (szalvétával harmonizáló színben)
 • -          fehér (vízalapú) akrilfesték
 • -          Vintage effect medium nevű lötyi (ettől lehet csiszolni a felső réteg festéket)
 • -          csiszolópapír (180-as durvaságút használok)
 • -          dekupázs ragasztó (én fára is a folyékony textil dekupázs ragasztót használom)
 • -          hobbi lakk (lehet fényes, matt, selyemfényű, ízlés szerint)

Első lépésként válasszuk ki a fatáblára szánt szalvétát (nem árt, ha ráfér a kiválasztott motívum a táblára).
A szalvétából kivágjuk a szükséges motívumo(ka)t, szétszedjük a rétegeket, csak a felső színes rétegre van szükség.
Tervezzük meg, hogy melyik motívum kb. hová kerüljön a táblára.

A festés folyamata:

 1.       A színes akrilfestékkel lefestjük egyenletesen a táblát, annyira vastagon, hogy rendesen fedje a fát. Hagyjuk megszáradni! (Itt kezdtem visszasírni a nyári 40 fokos meleget, 5 perc alatt megszáradt a festék, és lehetett folytatni a munkát. Hátránya volt, hogy gyorsan kellett kenni, mert akkor is gyorsan száradt :D )

 2.         Csepegtetünk rá a Vintage effect medium lötyiből pár cseppet, elkenjük ecsettel. Megvárjuk, míg ez is megszárad.
 3.        Átfestjük az egészet fehér akrilfestékkel (bátrabbak a szalvéta színétől függően keverhetnek be halvány pasztell színeket is). Megvárjuk, míg ez is tökéletesen megszárad. (a vintage lötyitől lesz ilyen csíkos)

 4.     Egy kis darab csiszolópapírral a festés irányának megfelelő irányban elkezdjük csiszolni. Érdemes főleg az első darabnál óvatosan kezdeni, és inkább fokozatosan erősebben haladni, hogy érezzük, mekkora erővel jó csiszolni. (Túl erős nyomásnál nagy felületben jön fel egyben a felső réteg). Csiszolás után leporoljuk a táblát.
 5.        A szalvétamintákat és a fa feliratot elhelyezzük a táblán most már a végleges helyen, hogy mit hová szeretnénk.
 6.          Ha egy vagy két nagyobb szalvétadarab van csak, akkor leveszem a falapról, és az egész falapot határozott mozdulatokkal bekenem dekupázsragasztóval (annyit teszünk rá, amit kényelmesen el lehet kenni, ne tocsogjon, ne maradjon ki felület).
 7.    Felhelyezem a helyére a szalvétadarabokat, bekenem szalvétaragasztóval, a közepétől kifelé haladva, vigyázva, hogy ne gyűrődjön, ne legyen hólyagos, és mindenhol rátapadjon a fára. Majd felhelyezem a feliratot is (nekem tökéletesen ráragadt a dekupázs ragasztóval is).
 8.      Ha több kisebb motívum van, akkor úgy csinálom, hogy mindig csak egy-egy darabot veszek le a tábláról, és először bekenem a táblának azt a részét, ahonnan leszedtem a szalvétákat, majd a szalvétákat visszahelyezem, átkenem ragasztóval, majd leemelem a következő szalvétadarabot, és így haladok tovább. De ebben az esetben is figyeljünk arra, hogy felület ne maradjon ragasztómentesen.
 9.           Megint megvárjuk, hogy teljesen megszáradjon.
 10. .      Száradás után lekenjük hobbi lakkal. (Pentart márkájút használok, mert nekem ez vált be, ez nem ragad száradás után). Szintén megvárjuk, amíg megszárad, és mehet rá az akasztó.


Sok sikert kívánok mindenkinek!

5 megjegyzés:

Anette kincsei írta...

Koszi, hogy leirtad! Igy batran nekiallnek egynek. Nagyon szep lett a tietek!

Polly írta...

Hajrá! Ha készítesz egy táblát, majd mutasd meg az eredményt, kérlek!

CathlenKata írta...

A szalvéta felragasztásához, egy kicsit jobb a tapétaragasztó, nekem jobban bevált, igaz én a szalvi szélén picit, nagyon halványan árnyalok is, így nem lesz éles kontúr kissé elmosódik:-) Utána jöhet a lakkozás.
De mindenki másképp csinálja. A lényeg nagyon szépet alkottál. Gratulálok.

Palkó írta...

De jó!!!!! Köszönöm szépen!

Vera írta...

Ezt a bejegyzést nem vettem észre, csak az újabbat és ép kérdezni akartam hogy készül..gyönyörű... Gratulálok és köszi hogy leírtad hogy készült../bár én nem mernék neki állni/